Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.
Horiatiki- Salata Greceasca Taraneasca Daca tot este ora pranzului ne-am gandit sa va prezentam descrierea noastra a unei Horiatiki: Salata Greceasca este o salata de vara, colorata, aromata si „jucausa” in arome...
Denumirea de Horiatiki, in traducere ...„taraneasca” , face referire la bucata de branza feta care se adauga la final, fiind un fel de „cireasa de pe tort” care incununeaza salata greceasca.
Rosii de gradina proaspete si gustoase sunt taiate in bucati mari, castravetii tari si crocanti sunt facuti cubulete iar ceapa greceasca rosiatica, „de apa” cum spunem noi, dulceaga si aromata este taiata rondele.
La toate acestea se adauga ardei gras verde si o mana zdravana de masline, daca se poate masline grecesti de Kalamata, care sunt un pic mai consistente si mai gustoase.
Totul se amesteca in compania uleiului de masline, a unui strat fin de piper proaspat macinat, a unui praf de sare si binenteles a unei cantitati mai insemnate de oregano. Oregano este ingredientul care transforma o salata banala de rosii si castraveti intr-o Salata Greceasca!
In varful salatei se adauga o felie de feta care se stropeste cu ulei de masline si oregano, astfel devenind o „salata taraneasca”.
Branza feta este „telemeaua” traditionala greceasca facuta din 70% lapte de vaca si 30% lapte de oaie si neavand nimic in comun cu branza feta cremoasa care se gaseste pe piata.
Salata greceasca merita servita cu o bucata de paine prajita, in compania unui fel principal grecesc: Souvlaki, Kotosoufles, Tsipoura, Kalamari si poate....a unui vin bun!
In orice colt al Greciei puteti ramane impresionat de explozia de arome si culori a unei salate grecesti: http://infoholidays.ro/destinatii/grecia/
Numele bucatelor, al metodelor de gatit si al ingredientelor de baza s-a schimbat foarte putin de-a lungul timpului. Painea, maslinele (si uleiul de masline) si vinul constituie cele trei elemente de baza ale bucatariei grecesti din vremuri stravechi. Marile ofera o mare varietate de pesti si de scoici pe care restaurantele de la malul marii le servesc preparate fie pe gratar cu usturoi si suc de lamaie, fie in cuptor, cu iaurt si mirodenii, prajite sau gatite in sos de rosii. Nu arareori scoicile sunt servite intregi, cu cochiliile intacte. Souvlaki-Frigarui de porc
Arnaki-Miel la gratar
InfoTravelGrecia.ro va recomanda 2 restaurante cu specific grecesc:
1
. Restaurant Tortuga (Strada Traian nr.234)
2. Greek Fish Tavern (Strada Smardan nr.7)
Restaurante cu specific grecesc in Bucuresti:
1.Greek Fish Tavern (Strada Smardan nr.7)
2.Taverna Adonis. Descopera un colt de Grecia la tine in cartier! langa
Plaza Romania
www.taverna-adonis.ro Rezervari: 0766 887 893, 0722 238 752
Circulatie turistica in Grecia 2010 - au fost 16,5 milioane de turisti 2011 - au fost 15,5 milioane de turisti
(din care 300.000/ an sunt din Romania) 2012 au fost 15,5 mil de turisti in Grecia 2013 au fost 18,5 mil de turisti ;
sursa aici si aici 2014 au fost 20 mil de turisti