Corfu, plaja si romantism | Mykonos, distractie si celebritati| Rodos, cavaleri si domnite | Apus de soare in Santorini | Distractie si relaxare in Zakynthos
Litoral  Grecia
InfoTravelGrecia
vrem un like!blog INFOTRAVELROMANIATwitter InfoTravelRomaniaYouTube InfoTravelRomania
   
 

Sunteti aici: Home -Informatii turism - Conditii calatorie Grecia -

Conditii de calatorie Grecia

 

Conditii de intrare si regim de sedere
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Grecia. Intrarea in Grecia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Greciei.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia elena, va recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile grecesti:
Ministerul Afacerilor Externe al Greciei (www.mfa.gr)
Ambasada Greciei din Bucuresti (www.grembassy.ro)


Doriti sa munciti in Grecia? 
Nu sunt restrictii pentru cetatenii romani privind accesarea pietei muncii in Grecia.
Informatii suplimentare puteti obtine accesand: 
http://atena.mae.ro (rubrica Servicii Consulare punctul nr.7) 
http://www.muncainstrainatate.anofm.ro

Obtinerea permiselor de sedere 
In conformitate cu prevederile legale, cetatenii romani care doresc sa ramana in Republica Elena mai mult de trei luni trebuie sa se adreseze autoritatilor locale pentru obtinerea unui permis de rezidenta/sedere. inapoi sus

Permisele de rezidenta emise de autoritatile elene sunt urmatoarele:
Permis de sedere pentru studii;
Permis de sedere pentru munca;
Permis de sedere pentru activitati economice independente;
Permis de sedere pentru reunire de familie;
Permis de sedere pentru atleti si antrenori;
Permis de sedere pentru directori, administratori si personalul companiilor;
Permis de sedere pentru activitati culturale, artistice, etc.;
Permis de sedere pentru alte motive

Documentele necesare pentru obtinerea permisului de sedere sunt :
cerere depusa la primaria municipala sau locala, in care trebuie mentionate motivele care stau la baza cererii;
copie pasaport/carte de identitate;
documente de la locul de munca;
extrase de cont care dovedesc posibilitate de intretinere;
dovada existentei unui spatiu de locuit;
certificate de nastere;
certificate de casatorie si alte documente ajutatoare.

Procedura 
In Republica Elena, Ministerul Afacerilor Interne, Administratiei Publice si Descentralizarii reprezinta autoritatea care gestioneaza problema migratiei. inapoi sus

Permisele de sedere sunt acordate, prelungite sau revocate de Secretarul General al Regiunii, la propunerea Comisiei Locale pentru Imigranti.

Comisia municipala examineaza cererea si o inainteaza serviciilor locale pentru straini care analizeaza cererea si o trimite, avizata pozitiv sau negativ, la Comisia Locala pentru Imigranti. Comisia Locala pentru Imigranti prezinta, in final, dosarul Secretarului General al Regiunii, care decide asupra oportunitatii acordarii dreptului de sedere cetatenilor straini.

Taxe 
Cererile pentru permisele de sedere prezentate de cetatenii statelor Uniunii Europene sunt scutite de taxe aditionale, platindu-se numai taxa de emitere a permisului de sedere.

Amenintari teroriste 
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Grecia nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari.

Va recomandam sa urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile elene si sa accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate 
Grecia este o tara cu un nivel de criminalitate scazut.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Recomandari generale:
Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

Recomandari: 

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor elene, apelati urmatoarele numere de urgenta:
110 serviciul de urgente politie
112 politie, ambulanta, pompieri

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Sistemul medical 
Asigurarea medicala este obligatorie in Republica Elena. inapoi sus

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata unei sederi temporare intr-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurari sociale de sanatate va va da acces la ingrijirile medicale necesare.

Acest Card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Mai multe detalii gasiti la adresele: www.cnas.ro si www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc. inapoi sus

Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

In Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.

Conditii privind traficul auto 

Circulatia auto:
Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.

Starea drumurilor:
Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna.

Folosirea telefonului mobil la volan: Este interzisa.

Aparatele anti-radar si de detectare a radarului:
Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de pana la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).

Parcarea:
Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro,
la care se adauga confiscarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Limitele de viteza admise:
Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro
(in acest ultim caz se retine si permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ mentionat.

Atentie! Politia elena aplica amenzi mari si poate retine permisul de conducere, certificatul si numerele de inmatriculare pentru cei care:
Folosesc telefonul mobil in trafic,
Circula pe benzile destinate mijloacelor de transport in comun,
Depasesc pe linie dubla, trec pe culoarea rosie a semaforului, nu respecta semnalele agentului de circulatie, opresc in locuri neamenajate sau sofeaza inapoi pe autostrada, etc.

Permisul de conducere:
Permisul de conducere romanesc este valabil in Grecia.
inapoi sus

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie: 
In caz de accident de circulatie, chiar si de mica importanta, constatarea politiei este obligatorie.
Completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

Daca in urma accidentului sunt raniti, conducatorul auto poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea verde.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Reglementari vamale Nu exista controale la granitele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Islanda, Norvegia si Elvetia (ultimele trei nefiind membre ale UE). inapoi sus

Din motive de ordine publica, sanatate publica sau de securitate nationala, la granitele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.

Regimul medicamentelor
Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.
Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.inapoi sus

Regimul animalelor de companie
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.
Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.inapoi sus

autocar litoral Grecia 2019
esti ghid de turism? inscrie-te acum!
oferte litoral 2019 Bulgaria, oferte litoral 2019 Bulgaria
litoral Grecia
Restaurante cu specific grecesc in Bucuresti:
1.Greek Fish Tavern (Strada Smardan nr.7)
2.Taverna Adonis. Descopera un colt de Grecia la tine in cartier! langa Plaza Romania
www.taverna-adonis.ro Rezervari: 0766 887 893, 0722 238 752

de vazut- fotografii Grecia

Circulatie turistica in Grecia
2010 - au fost 16,5 milioane de turisti
2011 - au fost 15,5 milioane de turisti
(din care 300.000/ an sunt din Romania)
2012 au fost 15,5 mil de turisti in Grecia
2013 au fost 18,5 mil de turisti ;
sursa aici si aici
2014 au fost 20 mil de turisti


Rezervari: +40 745 151 424
Doar in Eforie gasesti cazare ieftina ca in Mamaia

 

top of page


Like Facebook: InfoTravelItalia | InfoTravelRomania| InfoTravelGrecia | InfoTravelBulgaria | InfoTravelTurcia | InfoTravelUngaria | InfoTravelMalta | InfoTravelSpania | InfoTravelAustria

InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice InfoTraveRomania .com
oferte vacante Grecia  
© 2019 All Right Reserved. "InfoTravelGrecia" is a registered trademark |